Trainingstraject ‘TolkenderWijs in Onderwijs’

(Basisschool 4-12 jaar) 

Tolken voor kinderen is een uitdaging. Iets dat steeds meer voorkomt nu dove kinderen met of zonder CI integreren in het regulier onderwijs. Een dagelijkse uitdaging waar je als tolk taalniveau moet aanpassen aan je jonge klant; waar je een weg moet zoeken in NGT of NMG of een combi; waar je samen moet werken met ouders en onderwijzers; waarin je grenzen moet opzoeken van nabijheid en wat meer afstand. Wil je, in je solitaire vak, eens sparren met collega’s over vertalingen waar jij tegenaan loopt? Wil je handvaten, tips en trucs voor het tolken voor kids in de leeftijd van 4-12 jaar? Dan is dít trainingstraject, TolkenderWijs in het Onderwijs voor jou hét antwoord.

TolkenderWijs in het Onderwijs is een trainingstraject waarin je op maat en in een kleine groep wordt getraind door een dove en horende trainer in een veilige opbouwende sfeer. Om het praktijkgericht te maken dien je eigen materiaal in te brengen.

Reacties van tolken op de training:

Wat vond je goed aan de training?
“De afwisseling tussen NGT en stemtolken voor kinderen, beiden kwamen aan bod, erg fijn.”
“De verschillende perspectieven van dove en horende docent en de afwisseling”
“De sfeer, ik voelde me tijdens alle sessies op mijn gemak. De omgang met elkaar, het voelde veilig en iedereen was gelijk aan elkaar.”

Wat heb je geleerd in het traject dat je meeneemt voor je dagelijks tolkpraktijk?
“Meer visueler gebaren voor kinderen, meer met beide handen te gebaren, classifiers en rolnemen beiden in een tolksituatie toe te passen en meer vertaalopties te gebruiken in mijn vertalingen”
“Ik heb rust gekregen bij stemtolken voor kinderen, minder in te grijpen met stemtolken en de geleerde foefjes toe te passen.”
“Martie en Corine bedankt dat ik de training “Tolkenderwijs” bij jullie mocht volgen. De lades zijn weer aangevuld met nieuwe strategieën die ik toe ga passen in het werkveld. Bedankt voor jullie informatie en tijd en graag tot een volgende keer”.

Programma: In het traject zal aandacht zijn voor:

 • Eigen kwaliteiten, werken vanuit eigen kracht en tempo.
 • Feedback op vaardigheden door inbreng van eigen opnames.
 • Analyseren van opnames van dove kinderen met verschillend taalgebruik.
 • Analyseren van verhalen in Gebarentaal die speciaal zijn gemaakt voor dove kinderen.
 • We zullen de bevindingen van de analyses gaan toepassen in onze eigen vertalingen.
 • Keuzes in NMG en NGT en vertaalopties bij het tolken van verschillende vakken, zoals Nederlands, rekenen, aardrijkskunde of geschiedenis.
 • Rolnemen en visueel taalgebruik voor kinderen.
 • Handvaten voor het tolken van concrete en abstracte onderwerpen.
 • Uitbreiden van creatief taalgebruik, waarbij er ruimte is om gebaren te verzinnen voor begrippen die nog niet zijn vastgelegd.
 • Mogelijkheid tot sparren over attitude en dilemma’s binnen het tolken voor dove basisschool kinderen en omgang met ouders en onderwijskrachten.
 • Mogelijkheid tot inbreng eigen materiaal.
 • Huiswerk.
Experts: Wisselend zal je getraind worden vanuit dovenperspectief en tolkperspectief door de volgende experts:
Corine den Besten werkt als dove communicatiedocent binnen de gezinsbegeleiding van Auris, ook is ze 2 dagen werkzaam als pedagogisch medewerker op de peutergroep. In haar vrije tijd zet ze zich al jaren in voor zwemlessen aan dove kinderen. Als dove docent weet zij als geen ander te spelen met Gebarentaal, NMG en vertalingen. Ze kan ouders, collega’s en tolken enthousiasmeren voor andere vertaalopties, waardoor de communicatie met het kind loopt.
Martie Emmerzaal begon haar carrière binnen de dovenwereld als groepsleidster voor dove kinderen in het kinderen, nu heeft ze zich gespecialiseerd als tolk bij multi-complex situaties en justitie. Daarnaast werkt zij sinds 1999 als docent tolkvaardigheden NGT, eerst op de HU, nu op de opleiding voor Gerechtstolken SIGV en als trainer, coach en intervisor voor haar eigen nascholingsbedrijf TolkInsigne.
Data: 5 woensdagmiddagen, van 13.00 – 17.00 uur (inloop 12.30) op:
20 september, 11 oktober, 1 november, 22 november en 13 december 2017
Plaats: (let op voor deze training is de locatie veranderd):
Wijkcentrum de Buurtstee,
Gildenburg 1,
2804 VJ Gouda
Voor wie: 16-20 gediplomeerde tolken NGT, die het een uitdaging vinden om te tolken voor kids en die opbouwend elkaar daarin willen ondersteunen. De groep zal tijdens de training worden opgedeeld in twee groepen waarin je in wisselende samenstelling wordt getraind door een dove en horende docent.
Nascholing: De training is goedgekeurd als nascholing bij het RTGS onder nr 9053 voor alle categorieën: totaal 17.5 uur;
7 uur Taal- en tolkvaardigheden
7 uur Doelgroepen
3.5 uur Attitude
Aanmelding: Aanmelden doe je door het invullen en online verzenden van het onderstaande formulier.
Na verzending van je aanmelding ontvang je direct een ontvangst-bevestiging.
Je inschrijving wordt definitief na betaling van € 495 op bankrekening NL15 INGB 0004 2833 67 t.n.v. M.A.J. Emmerzaal-Boelens te Gouda onder vermelding van ‘Tolkenderwijs in het Onderwijs‘.
Let op: vol is vol! Inschrijving gebeurt in volgorde van betaling.
Voorwaarden: Voor deze training zijn de algemene voorwaarden van toepassing zoals die zijn gepubliceerd op de website.
Informatie: info@tolkinsigne.nl

Aanmeldingsformulier:

Deze training is nu vol, neem contact op via het contactformulier voor eventuele vragen of informatie.